آیا سرگیجه یک بیماری جدی است؟
سنگینی سر و سرگیجه حالتی است که در آن تعادل بدن را از دست میدهید و احساس سبکی بیش از حد در ناحیه سر دارید. همچنین چشمانتان سیاهی میرود. این حالت گاهی با حالت تهوع و از دست دادن قدرت جسمانی همراه میشود. در برخی از مواقع علت سرگیجه و سنگینی سر نگرانکننده نیست. در برخی از مواقع هم ممکن است از وجود یک بیماری خطرناک خبر بدهد.
افراد در طول زندگی خود ممکن است بارها دچار سرگیجه شوند که ممکن است به صورت موقت یا طولانی مدت اتفاق بیفتد. اگر دلیل مشخصی برای سرگیجه وجود ندارد و باعث اختلال در زندگی فرد شده باشد، باید به دنبال دلایل و درمان آن بود. هر فردی در هر سن و سال و هر جنسی ممکن است سرگیجه را تجربه کرده باشد. در این مطلب در سایت نوید سلامت، به بررسی منشا سرگیجه و دلایلی که ممکن است باعث بروز آن باشد خواهیم پرداخت. اگر تجربه این عارضه را دارید با درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران همراه باشید. می توانید در خصوص سرگیجه خود با متخصص مغز و اعصاب در شرق تهران صحبت کنید .
دلایل بروز سرگیجه چیست؟
سرگیجه دلایل بسیار زیادی دارد. در حالت کلی در پزشکی، سرگیجه را به دو دسته تقسیم میکنند.
سرگیجه محیطی : که عموما بر اثر وجود مشکلی در گوش داخلی یا در اعصاب تعادلی فرد است.
سرگیجه مرکزی: که ناشی از وجود مشکلی در قسمت مخچه یا ساقه مغز به وجود میآید.
علاوه بر این دو دسته اصلی، علائم معمولتری نیز برای سرگیجه وجود دارد که عموما مربوط به بیماری خاصی نیستند و به راحتی نیز درمان میشوند. در ادامه دلایلی که میتواند باعث بروز سرگیجه شوند را معرفی خواهیم کرد. دقت داشته باشید، هر کدام از این دلایل، باید توسط پزشک شناسایی و درمان شوند. اگر بابت سرگیجههای خود نگران هستید یا دچار سرگیجه های خطرناک هستید، میتوانید به متخصص گوش و حلق و بینی در شرق تهران یا پزشک داخلی در شرق تهران مراجعه کنید یا در سایت نوید سلامت به صورت غیر حضوری نوبت بگیرید.
- کمبود آب بدن:بدن یک فرد بزرگسال روزانه به 7 تا 8 لیوان آب نیاز دارد. البته مقداری از این نیاز از طریق مصرف نوشیدنیهایی مثل چای، قهوه و آبمیوه و یا مصرف میوه و غذا تأمین میشود. یکی از راههای تشخیص کمآب بودن بدن و ارتباط آن با سرگیجه، توجه به رنگ ادرار است.زمانی که رنگ ادرار زرد باشد از کمآبی بدن خبر میدهد و میتواند علت سرگیجه باشد. در چنین مواقعی بهتر است از خوردن نوشیدنیهای حاوی کافئین خودداری کنید و مستقیما آب بنوشید.
- بیماری منییر: یک بیماری گوش داخلی است که در آن حجم مایعات گوش داخلی به طور غیرطبیعی افزایش مییابد. در بسیاری از مواقع تنها یک گوش دچار بیماری منییر میشود. مهمترین عامل جمع شدن مایعات در گوش داخلی، تخلیه نامناسب مایعات به دلیل ناهنجاری آناتومیک، عفونتهای ویروسی، آلرژی، ضربه به سر و میگرن است. این بیماری میتواند انجام فعالیتهای روزانه را مختل کند و باعث بروز سرگیجه، کم شنوایی(hearing loss)، وزوز یا احساس پری گوش شود.
- وجود عفونت و التهاب در گوش داخلی: گاهی عفونت گوش میانی موجب سرگیجه میشود. در این بیماری فضای پر از هوا در قسمت پشت پرده گوش میانی، عفونی میشود. در این ناحیه استخوانهای ریز ارتعاشی گوش قرار دارند و زمانی که دچار عفونت گوش میانی شوید، حتی استخوانها هم درگیر میشوند. به طوری که علاوه بر سرگیجههای شدید، شنوایی هم تحت تاثیر قرار میگیرد.
- کاهش شدید قند خون: کاهش قند خون به معنای پایین آمدن سطح گلوکز خون است. در بیماران دیابتی علت سرگیجه اغلب به دلیل عدم مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات و قند اتفاق میافتد. همچنین مصرف خودسرانه و یا بیش از حد داروهای دیابتی (متفورمین(Metformin هم میتواند باعث سرگیجه شود. تزریق انسولین هم یکی دیگر از دلایل سرگیجه در این گروه از بیماران است.
- افت فشار خون : افت فشارخون هم یک علت سرگیجه مداوم عنوان شده است. این حالت باعث بروز احساس سبکی در ناحیه سر میشود. در مواقعی که میزان افت فشارخون بیش از حد است، غش و ضعف بدن را هم به دنبال دارد.
- بیماریهای قلبی: زمانی که قلب در پمپاژ خون ضعیف عمل میکند، خون کافی به مغز نمیرسد. در چنین مواردی فرد احساس ضعف و بیحالی دارد. در بیماران قلبی ضربان قلب غیرطبیعی، تند و یا خیلی سریع اتفاق میافتد. در چنین مواقعی جریان خون توسط دریچه باریکی مسدود میشود. این وضعیت جسمی سرگیجه و سنکوپ را به دنبال دارد.
- دوران بارداری: سرگیجه یکی از علائم رایج در دوران بارداری است. افزایش هورمونهایی که باعث گشاد شدن رگهای خونی میشوند، جریان خون را در به سمت جنین افزایش میدهند. در نتیجه فشارخون در مادر کاهش مییابد.یکی دیگر از علتهای بروز سرگیجه مداوم در دوران بارداری پایین آمدن قندخون و تغییر متابولیسم بدن است. این مشکل بیشتر در سه ماهه اول بارداری خود را نشان میدهد.
- بیماری میگرن: سرگیجههای میگرنی اغلب با سردرد یک سمت سر، افزایش ضربان قلب، حالت تهوع و استفراغ همراه است. سبکی سر علامت رایج سرگیجههای میگرنی است
- بیماری کم خونی: وقتی میزان آهن و موادمغذی کم میشود، گلبولهای قرمز حاوی هموگلوبین هم کاهش مییابند. هموگلوبین مسئولیت حمل و رساندن اکسیژن به سایر اعضا و بافتهای بدن را بر عهده دارد. مسلم است که با کاهش اکسیژن به مغز، فرد دچار سرگیجه میشود.
- بیماری پارکینسون: پارکینسون(Parkinson) هم یک علت سرگیجه و سنگینی سر ذکر شده است. علامت اصلی این بیماری که اغلب در افراد مسن خود را نشان میدهد، سرگیجههای مداوم است. پارکینسون یک اختلال سیستم عصبی است که بر روی حرکات اعضا بدن تاثیر میگذارد.
- تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی ممکن است باعث سرگیجه شوند. در دوران قاعدگی تغییرات در سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون میتواند سبب تغییر در فشار خون و عملکرد عروق مغزی شود که منجر به این بیماری خواهد شد.
- فشار خون بالا: فشار خون بالا یک عامل مهم در این بیماری است و زنان در دوران بارداری و پس از آن امکان دارد به بیماری فشار خون بالا مبتلا شوند که باعث بروز این بیماری میشود.
- فعالیتهای جسمانی شدید: فعالیتهای ورزشی یا جسمانی شدید باعث افزایش ضربان و تپش قلب و کاهش میزان فشار خون میشود که در نتیجه این عارضه در فرد رخ میدهد.
منبع تکمیل مطالب این مقاله از وب سایت کلینیک گوش تهران میباشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
سرگیجه در طول روز یا هفته ممکن است به دلایل مختلف خود را نشان بدهد و بعد از مدت کوتاهی از بین برود. اما اگر این سرگیجه بیشتر از حد معمول باشد، و زندگی فرد را مختل کند باید حتما با پزشک مشورت کرد.
جزییاتی مانند مدت زمان سرگیجه و زمان ماندگاری آن و تعداد دفعات بروز سرگیجه، به پیدا کردن منشا بیماری کمک خواهد کرد. سپس پزشک به سراغ آزمایشهای مختلف، و معاینه گوش، و بررسی حرکات فرد و میزان تعادل او به هنگام راه رفتن، نشستن، حرکات ناگهانی، و تستهای شنوایی، خواهد رفت. بعد از آزمایشهای کامل، علت سرگیجه بیمار پیدا شده و درمان آغاز خواهد شد. معمولا این سرگیجهها به راحتی درمان میشوند یا با یافتن ریشه بیماری، این عارضه از بین خواهد رفت.