آیا شما هم به لاتکس حساسیت دارید؟
آیا تابحال متوجه التهاب و قرمزی دستانتان بعد از استفاده از دستکش خانگی شده اید؟ ممکن است این ناراحتی به دلیل حساسیت شما به لاتکس دستکش باشد.
لاتکس ماده ای است که در تمام مواد پلاستیکی وجود دارد و حساسیت به آن درجه بندی های مختلفی دارد.افت فشار خون، خارش شدید و مسدود شدن راه تنفس مساله نگران کننده درباره حساسیت به لاتکس است که ممکن است افراد بدون اینکه حالت های حساسیت خفیف را دریافت کرده باشند مستقیما دچار حساسیت به آن شوند.
لاتکس از طریق پوست جذب بدن می شود و با سیستم ایمنی بدن می جنگد و بدن علائمش را با سوزش و خارش نشان می دهد. افرادی که حساسیت دارند باید از دستکش های ظرفشویی دوری کنند و اگر به محض استفاده از آنها دچارعلایم حاد شدند حتما با اورژانس تماس گرفته و یا سریع به پزشک مراجعه نمایند.
درمانگاه شبانه روزی نوید سلامت در شرق تهران دارای بهترین متخصصین در این زمینه می باشد.
آلرژی به لاتکس چیست؟
آلرژی به لاتکس یا حساسیت به لاتکس، واکنش نامطلوبی است که در برخی افراد پس از تماس با دستکش یا محصولات حاوی لاتکس رخ میدهد. لاتکس، یک ماده طبیعی است که از روی پوست درخت کاووچو استخراج میشود و به دلیل انعطافپذیری، مقاومت و همچنین خاصیت ضدعفونیکنندهاش، در صنعت دندانپزشکی و پزشکی به عنوان یک ماده پرکاربرد مورد استفاده قرار میگیرد.
در آلرژی لاتکس، سیستم ایمنی بدن لاتکس را به عنوان یک ماده مضر شناسایی می کند و برخی از آنتی بادی ها را برای مقابله با آن آزاد می کند. دفعه بعد که در معرض لاتکس قرار گرفتید، این آنتی بادی ها به سیستم ایمنی بدن شما می گویند که هیستامین و سایر مواد شیمیایی را در جریان خون آزاد و طیف وسیعی از علائم و نشانه های آلرژی را ایجاد کند. هرچه بیشتر در معرض لاتکس قرار بگیرید، سیستم ایمنی بدن شما با شدت بیشتری پاسخ می دهد.
حساسیت به لاتکس چه نشانه هایی دارد؟
- تحریک و قرمزی پوست:
پس از تماس با دستکش لاتکس، پوست ممکن است قرمز شده و تحریک یا خارش احساس شود.
- واکنش آلرژیک:
علائم آلرژی مانند سرفه، عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم، آبریزش چشم، تنگی نفس و سردرد ممکن است رخ دهد
- تورم و ترشح:
تماس با لاتکس میتواند باعث تورم ناگهانی در منطقه تماس و ترشح مایعات از پوست شود.
- آسم و آنافیلاکسی:
در موارد شدید، حساسیت به لاتکس میتواند منجر به علائم سنگینتری مانند آسم (مشکل در تنفس) و آنافیلاکسی (واکنش آلرژیک سریع و خطرناک) شود.
- علائم گوارشی:
برخی افراد ممکن است علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا درد شکم پس از تماس با لاتکس داشته باشند.
مهم است بدانید که علائم حساسیت به دستکش لاتکس ممکن است در هر فرد متفاوت باشد و در برخی موارد ممکن است علائمی واضح نشان داده نشود.
حساسیت به لاتکس باعث بروز چه مشکلات و بیماریهایی میشود؟
علاوه بر بروز آلرژی سریع به استفاده از لاتکس و التهاب، قرمزی خارش و سوزش پوست، برخی از مواقع نیز مشکلات بزرگتری برای فرد به وجود میآید که ممکن است شرایط را برای آنها وخیم کند؛ بهطوری که باید حتما به پزشک یا دکتر آلرژی مراجعه کنند. این مشکلات عبارتند از:
- بروز بیماری آنافیلاکسی (Anaphylaxis ) بیشتر در افراد حساس به پروتئین لاتکس اتفاق میافتد. از علائم آن افت شدید فشار خون و مشکلات اساسی در تنفس است.
- درماتیت تحریکی (Irritant dermatitis ) نیز یکی دیگر از واکنشها به موادی است که با لاتکس ساخته شدهاند. این واکنش یک واکنش آلرژیک نیست بلکه جذب مواد لاتکس از طریق پوست آسیب دیده باعث بروز آن میشود.
- درماتیت آلرژیک تماسی (Contact allergic dermatitis ) نوعی اگزماست که رایجترین واکنش سیستم ایمنی هنگام بروز حساسیت به لاتکس است. علائم این بیماری ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از تماس با لاتکس ایجاد میشود.
- رینیت آلرژیک یا تب ینجه در برخی از افراد هنگام تنفس مواد لاتکس به وجود میآید و علائمی مانند آسم را به همراه دارد.
درمان حساسیت به لاتکس چگونه صورت می گیرد؟
متاسفانه درمان قطعی برای حساسیت به لاتکس وجود ندارد. داروهایی که در هنگام حساسیت تجویز می شوند تنها برای کاهش و تسکین علائم و نشانه های این بیماری می باشند. داروهایی که در این شرایط به طور معمول تجویز می شوند عبارتند از:
- قرص های آنتی هیستامین و آدرنالین: این داروها برای کاهش علائم در هنگام بروز حساسیت های سطحی و موقتی تجویز می شوند.
- آنتی بیوتیک ها: اگر زخم ها در هنگام پیشرفت بیماری عفونی شوند پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند.
- داروهای کورتون دار: ممکن است برای سرکوب موقتی سیستم ایمنی بدن این داروها تجویز شوند.
- مسکن ها: اگر حساسیت شدید شود و درد در ناحیه رخ دهد از مسکن ها استفاده می گردد.
- پمادها و کرم های کاهش دهنده التهاب: این پمادها میزان خارش را کاهش می دهند و همچنین در تسکین التهابات موثرند. این کرم ها به طور معمول از موادی همچون کورتیکو استروئید در ترکیب خود استفاده کرده اند.
- تزریق آمپول اپی نفرین: ممکن است در صورت بروز حساسیت شدید پزشک(متخصص آلرژی در شرق تهران) این آمپول را برای جلوگیری از آنافیلاکسی تجویز نماید.
درمان خانگی برای کاهش حساسیت به لاتکس
درمان خانگی برای تسکین لاتکس به میزان حساسیت شما به لاتکس بستگی دارد. گاهی حساسیت به اندازه ای زیاد و شدید است که باید حتماً به پزشک (متخصص پوست در شرق تهران) مراجعه کنید. اما در مواردی که حساسیت خفیف است میتوانید با استفاده از مراقبت های در منزل به تسکین حساسیت خود یاری رسانید. شما می توانید با اقدامات زیر به تسکین حساسیت به لاتکس کمک نمایید:
- سعی کنید از مصرف محصولاتی که در آنها از لاتکس استفاده شده خودداری کنید.
- در مورد حساسیت خود به همه اطرافیان، فروشندگان و پزشکان اطلاع دهید تا هنگام خدمات رسانی به شما از محصولات حاوی لاتکس استفاده نکنند.
- از تماس عطر، ادکلن، مواد آرایشی و بهداشتی عطری به محل دچار حساسیت خودداری نمایید.
- از برخورد پوست با آب داغ جلوگیری کنید.
- تا زمان بهبودی کامل سعی کنید محل آسیب دیده را کمتر با مواد شوینده بشویید.
- کرم هایی را که پزشک تجویز کرده به صورت مداوم استفاده کنید یا از کرم چرب بدون عطر و مواد شیمیایی برای مرطوب کردن ناحیه استفاده نمایید.
- محیط خانه را مرطوب نگاه دارید. محیط خشک می تواند حساسیت را تشدید کند.
- از مصرف مواد غذایی حساسیت زا مانند کیوی، موز، پاپایا، آووکادو، جوجه فرنگی، سیب هویج و سیب زمینی پرهیز کنید. البته می توانید حساسیت خود را به این مواد بسنجید و سپس از مصرف آن ماده غذایی خودداری نمایید.
سخن پایانی
حساسیت یا آلرژی به لاتکس به ندرت میتواند تهدیدی برای سلامتی محسوب شود. راه کار اصلی در جلوگیری از بروز علائم این نوع حساسیت این است که تا حد امکان، میزان مواجهه با این ماده را محدود کنید. این موضوع در عمل بسیار سختتر از آن چیزی است که گفته میشود؛ به خصوص اگر در حین کار، با لاتکس مواجه باشید.
با این وجود، هنوز هم میتوانید بدون تغییر در سبک زندگیتان، از ابتلا به علائم این حساسیت جلوگیری کنید. لازمهی این کار، احتیاط و مراقبت بیشتر است. در صورتی که حساسیتتان به این ماده به اندازهای شدید بوده که ناگزیر به درمان پزشکی باشید، با متخصصان آلرژی مشورت کنید.
درمانگاه شبانه روزی نوید سلامت در شرق تهران بی وقفه پاسخگوی شما عزیزان می باشد و در این امر شما را یاری می رساند.