تسکین درد قفسه سینه در سوزش معده
برای بیان احساس ناراحتی و سوزش در معده که بیشتر در ناحیه بالایی آن اتفاق میافتد، از اصطلاح سوزش معده استفاده میشود. این یکی از رایجترین علائم رفلاکس اسید معده است که در اثر آن، محتویات معده به مری وارد میشود. برای مطالعه بیشتر درباره رفلاکس معده با درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران همراه باشید.
اگر به طور ناگهانی دچار سوزش سر دل میشوید و پیش از آن هرگز چنین مشکلی نداشتید، این حالت را یک هشدار در نظر بگیرید و به متخصصین ما در درمانگاه شبانه روزی نوید سلامت در شرق تهران مراجعه کنید.
رفلاکس معده چیست؟
سوزش معده معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که محتوای معده به مری برگردد. مری لوله ای است که غذا و مایعات را از دهان به معده می برد. مری در مقطعی به شکم متصل می شود که به مری تحتانی معروف است. اگر مری تحتانی به درستی کار کند، با خروج غذا از مری و ورود آن به معده بسته می شود.در بعضی از افراد، مری تحتانی به درستی کار نمی کند یا ضعیف می شود.این منجر به نشت محتویات معده به مری می شود. اسیدهای معده می توانند مری را تحریک کرده و علائم سوزش معده را ایجاد کنند. این وضعیت به رفلاکس معروف است.
چه عواملی باعث سوزش معده می شود؟
- بارداری: هنگامی که یک زن باردار است، هورمون پروژسترون می تواند باعث شل شدن مری تحتانی شود. این امر اجازه می دهد تا محتوای معده به مری برود و باعث تحریک شود.
سیگار کشیدن
اضافه وزن یا چاقی
مصرف کافئین، شکلات یا الکل
خوردن غذاهای تند
دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن
مصرف برخی داروها مانند آسپرین یا ایبوپروفن
علائم رفلاکس معده کدامند؟
علائم رفلاکس معده در همه یکسان نیست و بسته به اینکه کدام اندام داخلی درگیر شده باشد باهم فرق میکنند، اما به طور کلی، علائم خطرناک رفلاکس معده عبارتند از:
- احساس درد سر معده یا سوزش معده
- گاهی شدت درد به حدی است که به قسمت اندامهای فوقانی زده و باعث ایجاد درد در قفسه سینه و پشت قلب میشود. این درد حاکی از آسیبدیدگی مری است.
- افزایش بزاق دهان
- التهاب و عفونت ریه است که به خاطر ورود اسید معده به ریه است.
- احساس ضعف و بیحالی، خلط گلو، حالت تهوع و استفراغ
- درد در گلو که گاهی همراه با سکسکه طولانی است.
تشخیص سوزش معده
تشخیص این بیماری توسط متخصص گوارش با توجه به علائم بیمار، معاینه بالینی و انجام یک سری آزمایشات است. این آزمایشها عبارتند از:
اشعه ایکس:
شما یک محلول به نام سوسپانسیون باریم می نوشید که پوشش دستگاه گوارش فوقانی دستگاه گوارش – مری، معده و روده کوچک فوقانی شما را می پوشاند. این پوشش به پزشکان اجازه می دهد نقایص را مشاهده کنند که می تواند به معنای مشکلی در دستگاه گوارش شما باشد.
آندوسکوپی:
برای بررسی زخم معده، یک دوربین کوچک روی یک لوله انعطاف پذیر برای قرار دادن نمای دستگاه گوارش فوقانی از گلو وارد می شود.
پایش سرپایی با پروب اسید (پایش pH مری):
یک مانیتور اسید در مری شما قرار داده می شود و به یک کامپیوتر کوچک متصل می شود که می توانید آن را روی کمربند یا بند شانه بپوشید. زمانی که اسید معده به مری برگشت می یابد و برای چه مدت اندازه گیری می شود.
آزمایش حرکات مری (مانومتری مری):
یک کاتتر درون مری شما قرار می گیرد و فشار و حرکت را اندازه گیری می کند.
برخی از راهبردهای مهار رفلاکس معده:
– از مصرف خوراکهای تحریککننده مانند غذاهای تند و اسیدی و نوشیدنیهای حاوی کافئین پرهیز کنید.
– بلافاصله بعد از خوردن غذا، از دراز کشیدن یا خم شدن یا ورزش خودداری کنید و چند ساعت صبر کنید.
-به پهلوی چپ بخوابید.
-هنگام خواب، سر و شانهها را بالاتر از بقیه بدن قرار دهید
– حجم وعدههای غذایی را کاهش دهید.
– سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو را متوقف کنید.
– لباسهای گشاد انتخاب کنید که به شکم فشار نیاید.
– اگر اضافهوزن دارید یا چاق هستید، وزنتان را کم کنید.
– استرس را کاهش دهید و با مدیتیشن، یوگا یا دیگر روشهای کششی با اضطراب مقابله کنید.
– از مصرف داروهای بدون نسخه پزشک خودداری کنید.
سخن پایانی
اگر سوزش سر دل بعد از مصرف دارو تغییری نکند، دفعات حملات این بیماری یا شدت آنها بیشتر شود، علائم این بیماری شبانه روی کیفیت خواب تأثیر بگذارد، دیگر زمان آن رسیده که وقت را تلف نکنید و سریعا به متخصص داخلی در شرق تهران مراجعه کنید.
از آنجایی که رفلاکس معده مشکل سیستم گوارشی محسوب میشود، برای درمان این بیماری باید به متخصص داخلی در شرق تهران مراجعه کنید. در صورتیکه درمان متخصص داخلی جواب نداد، باید به متخصص گوارش در شرق تهران مراجعه کنید.