آیا خار پاشنه بدون جراحی از بین میرود؟
پای انسان در ناحیه مچ پا شامل هفت استخوان میباشد که بزرگترین آن استخوان پاشنه بوده و بیشترین وزن بدن را نیز تحمل میکند و در بخش ابتدای پا، پیش از قوس آن قرار دارد. ساختارش نسبتاً به شکل مکعب مستطیل است و در اطراف آن بستها (رباطها) و ماهیچههای زیادی واقع شدهاند. چنانچه در این استخوان، یک زائده خرد پدیدار گردد (خار پاشنه)میتواند دردناک شده و نهایتاً راه رفتن را دشوار میسازد.
درد خار پاشنه به گونه ای است که می تواند در راه رفتن ایجاد اختلال نماید لذا باید سریعا نسبت به درمان این عارضه اقدام نمود. درمانگاه شبانه روزی نوید سلامت دارای بهترین متخصص ارتوپدی در شرق تهران، با توجه به علل ایجاد خار پاشنه و شدت آن روش درمانی مناسبی را ارائه می دهد. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه بیماری است که در آن تودهای ناشی از رسوب کلسیم، بین پاشنه و قوس پا رشد میکند. خار پاشنه ممکن است به طور خودبهخود رخ دهد و یا به علت یک بیماری زمینهای ایجاد شود. افراد اغلب تصور میکنند که خار پاشنه باعث درد در پاشنهی پا می شود، اما عوامل دیگر نیز میتوانند باعث ایجاد درد در پاشنهی پا شوند. خار پاشنه یک تودهی استخوانی است که میتواند در زیر پای فرد ایجاد شود. خار پاشنه که با نام استئوفیت نیز شناخته میشود، ممکن است تیز، قلابمانند و یا قفسهمانند و طبقهای باشد.
خار پاشنه از زیر پاشنهی پا به سمت قوس پا (وسط پا) رشد میکند. این منطقه از پا، فاسیای پلانتار یا غلاف کف پایی یا نیام کف پایی نامیده میشود. در عکس رادیوگرافی خار پاشنه ممکن است تا نیم اینچ (۱/۲۵ سانتی متر) طول داشتهباشد. اگر خار پاشنه در عکس رادیوگرافی دیده نشود، پزشک این حالت را تحت عنوان “سندروم خار پاشنه” مینامد.
عوامل خطر خار پاشنه
برخی از عواملی که می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند عبارتند از:
- سن، بیشتر در سنین ۴۰ تا ۶۰ سال.
- انواع خاصی از ورزش، فعالیت هایی که استرس زیادی به پاشنه و بافت متصل شده شما وارد می کنند – مانند دویدن در مسافت های طولانی ، رقص باله و رقص هوازی – می توانند در بروز ورم مفصل کف پا موثر باشند.
- آسیب دیدگیهای پیشین، چنانچه کشیدگی پیشین پلانتار فاشیا یا آسیب دیدگی کف پا به خوبی معالجه نشده باشد، احتمال ملتهب شدن پلانتار فاسیا بالا خواهد بود.
- کفش نامناسب.
- آرتروز و استفاده بیش از حد از دمپایی از دیگر علل ایجاد خار پاشنه می باشد.
- عیوب مکانیک پا، صافی کف پا ، گودی کف پای زیاد ، الگوی غیرعادی راه رفتن می تواند بر نحوه توزیع وزن هنگام ایستادن تأثیر بگذارد و می تواند فشار بیشتری به فاشیای کف پا وارد کند.
- چرخش غیر طبیعی پاها هنگام راه رفتن.
- اضافه وزن، وزن اضافی ، استرس اضافی بر فاشیای کف پا شما وارد می کند.
- اختلالات آناتومیک پا.
- مشاغلی که مجبور هستند مدت طولانی رو پاهای خود بایستند.
علائم خار پاشنه
بسیاری از افراد ممکن است دچار این مشکل باشند ، اما هرگز دردی احساس نکنند و در نتیجه متوجه آن نشوند.
اما خار پاشنه ، عموما همراه با درد بوده و به گونه ای است که فرد تصور می کند درون پاشنه پا سوزن وجود دارد و در اثر راه رفتن این درد شدت می گیرد.
توجه داشته باشید که محل احساس درد ، در مرکز پاشنه پا یا در لبه داخلی آن می باشد.
فردی که به خارپاشنه دچار است ؛ معمولا در ابتدای صبح ، پس از برخاستن از خواب و هنگامی که آغاز به راه رفتن می کند با احساس درد شدید مواجه خواهد بود.
این دسته از افراد هنگامی که پس از نشستن به مدت طولانی ، شروع به راه رفتن می کنند با احساس درد و خشکی در کف پا روبرو می شوند.
درد موجود در پاشنه پا در افراد مبتلا به خارپاشنه ؛ تدریجا در طول روز ، تشدید می گردد.
این افراد در پاشنه پای خود ، احساس درد مبهم یا کوفتگی خواهند داشت.
درد موجود در پایان روز ، به اوج خود رسیده و در نتیجه فرد با احساس خستگی شدیدی در پاها مواجه خواهد بود.
درد پا در اثر راه رفتن بر روی سطوح سخت و ناهموار و حمل اشیاء سنگین تشدید می شود و گاها تا زمان استراحت هم باقی می ماند.
راههای تشخیص خار پاشنه
دکتر ارتوپد با روشهای زیر میتواند این عارضه را تشخیص دهد:
- معاینه بدنی و بررسی علائم: پزشک محل درد را بررسی میکند. بهعلاوه، ممکن است از شما بخواهد آزمایشهای فیزیکی شامل ایستادن روی یک پا یا پیادهروی کوتاهمدت را داخل مطب انجام دهید.
- تستهای تصویربرداری: تصویربرداری با اشعه ایکس یکی از رایجترین تستهایی است که به پزشک در تشخیص این عارضه کمک میکند.
درمان خار پاشنه پا
عمل خار پاشنه تنها راهی است که میتواند شما را به طور کامل از شر این عارضه خلاص کند. با این حال، پزشکان معمولا جراحی را برای مواردی توصیه میکنند که به سایر راهکارهای درمانی پاسخ نمیدهند. جراحی آخرین راه حل است، چون احتمال دارد به درد مزمن منجر شود. در ادامه به رایجترین درمانهای خار پاشنه اشاره میکنیم.
۱. استراحت و تغییر سبک زندگی
استراحت و پرهیز از فعالیتهایی که علائم بیماری را تشدید میکنند، اولین اقدام برای درمان خار پاشنه پا در منزل است. به خصوص فعالیتهایی که در آنها پاها به سطوح سخت برخورد میکنند باعث بدتر شدن درد میشوند.
۲. کمپرس سرد
کمپرس سرد با بیحس کردن ناحیه آسیبدیده و کاهش تورم آن باعث تسکین درد میشود. شما میتوانید سه تا چهار بار در روز و هر بار ۲۰ دقیقه از این روش استفاده کنید.
۳. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) خوراکی
از آسپرین و ایبوپروفن میتوان به عنوان داروی خار پاشنه نام برد. این داروها درد حاد را برطرف میکنند، اما برای تسکین درد مزمن و طولانیمدت توصیه نمیشوند. از سوی دیگر، برای همه مردم بیخطر نیستند. بنابراین، بهتر است قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.
۴. داروهای ضد التهاب تزریقی
گاهیاوقات، شدت درد به حدی است که پزشک تزریق داروهای ضد التهاب مانند کورتیکواستروئیدها (کورتونها) را توصیه میکند.
۵. فیزیوتراپی و تمرینهای کششی
فیزیوتراپی و تمرینهای کششی هم در درمان این عارضه موثر هستند. برای نتیجه گرفتن از این روشها لازم است حرکات را به درستی و در بازههای زمانی معین انجام دهید. درباره نحوه انجام این تمرینها با پزشک یا فیزیوتراپیست مشورت کنید.
۶. استفاده از کفیهای مناسب برای کفش
استفاده از کفیهای مناسب باعث میشود فشار به طور یکسان در کف پا پخش شود. از این کفیها میتوانید در طی روز استفاده کنید. آنها در درمان خار پاشنه پا و کاهش درد موثر هستند.
۷. شاکویو تراپی (ESWT)
در این روش غیر تهاجمی از امواج صوتی پرقدرت در ناحیه پاشنه پا استفاده میشود. شانس موفقیت این روش بین افراد مختلف متفاوت است. با این حال، گاهیاوقات پزشکان از این روش استفاده میکنند تا ببینند آیا میتوانند از جراحی جلوگیری کنند یا خیر.
۸. جراحی خار پاشنه
بر اساس تحقیقات، ۹۰ درصد بیماران بدون نیاز به عمل جراحی در عرض ۱۰ ماه بهبود مییابند. با این حال، اگر روشهای معمول برای درمان این عارضه مفید نباشند، پزشک از جراحی برای برداشتن آن استفاده میکند.
علاوه بر درمانهای دارویی و جراحی، روشهای تغذیهای میتواند تا حدودی برای بهبود خار پاشنه پا مفید باشند. در واقع تغذیه سالم چه از طریق کاهش وزن و چه از طریق محتویات آنتیاکسیدانی میتواند به کاهش بروز خار پاشنه و کمکردن التهاب اطراف آن کمک کند. در واقع آنتیاکسیدانها از طریق کمکردن التهاب در فاشیا کف پا به کاهش درد بیمار کمک میکنند.
کلام پایانی
خار پاشنه زمانی به وجود میآید که فشار زیادی روی پا وارد شود و رباط کف پا آسیب ببیند. شما با رفع فشار میتوانید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. برای این منظور بهتر است مراقب کفشهایی که میپوشید باشید و در صورت لزوم وزن خود را کاهش دهید.
اگر درمانهای خانگی نتوانستند درد پاشنه پا را کاهش دهند یا علائم شما با گذشت زمان بدتر شدند، باید با متخصص ارتوپد در شرق تهران مشورت کنید. توصیه میکنیم برای آشنایی با متخصصان ما به سایت درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران مراجعه کنید.