اهمیت تغذیه در سرطان سینه
سرطان سینه از بافت سینه آغاز می شود و ناشی از رشد سلول های غیر طبیعی در سینه است. در سرطان سینه دو نوع بدخیم و خوش خیم وجود دارد که در نوع خوش خیم این سرطان، رشد سلول های غیر طبیعی در مرحله مشخصی متوقف می شود ولی در نوع بدخیم، رشد سلول های غیر طبیعی به طور غیر قابل مهاری ادامه پیدا می کند و در صورت عدم درمان به موقع، احتمال پخش شدن آن در تمامی قسمت های بدن وجود دارد. بنابراین لازم است که شما درباره جوانب مختلف از جمله علل، نشانه ها و به خصوص نوع تغذیه در سرطان سینه اطلاعات کافی داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مراحل پیشگیری از ابتدا به سرطان سینه می توانید به کلینیک شبانه روزی نوید سلامت واقع در شرق تهران، مراجعه نمایید.
درمانگاه شبانه روزی نوید سلامت با کادر مجرب و متخصص همراه شماست.
علل بروز سرطان سینه در زنان
تا به حال علت اصلی بروز سرطان سینه به صورت قطعی مشخص نشده است اما دلایلی از جمله مصرف بیش از حد الکل، شکر، چاقی و سابقه ی بیماری سرطان در خانواده در بروز این سرطان ها دخیل هستند. برخی از عوامل ایجاد سرطان سینه عبارتند از:
سن:
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که با بالا رفتن سن، احتمال خطر ابتلا به سرطان نیز افزایش می یابد. طی تحقیقات انجام شده خانم های بالای 60 سال بیشترین احتمال ابتلا به سرطان سینه را دارند.
جنسیت:
ابتلا به سرطان سینه در بانوان حدود 100 برابر بیشتر از آقایان می باشد. طی مطالعات انجام شده در موسسه مالی سرطان هر ساله حدود 2000 آقا و 190000 خانم مبتلا به سرطان شناسایی می شوند .
عوامل ژنتیکی و ارثی :
افرادی که در خانواده خود موارد ابتلا به سرطان سینه را دارند دو برابر بیشتر از مابقی افراد در خطر ابتلا به سرطان هستند. جهش در ژن های BRCA1 و BRCA2 از شایع ترین عوامل ارثی در ابتلا به سرطان سینه هستند.
چاقی و اضافه وزن:
وجود چربی اضافی و بافت چربی می تواند باعث بالا رفتن سطح استروژن شود و خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. در نتیجه در رژیم غذایی خود دقت کافی داشته باشید زیرا تغذیه و سرطان سینه ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی:
محققان اعلام کرده اند که رابطه مستقیمی بین مصرف الکل و خطر بروز سرطان وجود دارد. الکل یکی از مواد مضر برای سرطان سینه است. با ترک مصرف الکل می توانید حدود 22 درصد ریسک ابتلا به این سرطان را کاهش دهید.
بی تحرکی و نداشتن فعالیت :
بی تحرکی و نداشتن فعالیت روزانه احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. از این رو توصیه می شود روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.
بهم خوردن و بی نظمی در ساعات خواب:
بهم خوردن ساعات خواب و نداشتن نظم در خوابیدن برای بانوان باعث افزایش سطح استروژن می شود و همین موضوع خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
علائم هشدار دهنده سرطان سینه:
- تغییرات نوک سینه شامل خشکی و اگزمای سر سینه
- فرو رفتگی نوک سینه
- تورم و وجود توده سخت در سینه
- انحراف و تغییر در سر سینه
- ترشحات سر سینه به خصوص ترشحات خون
- تغییرات در شکل و غیر متقارن شدن سینه
- سابقه قبلی سرطان در یک سینه
- تورم گره های لنفاوی زیر بغل
ارتباط بین تغذیه و سرطان سینه
علاوه بر نقش ژنتیک در سرطان سینه عوامل محیطی زیادی مانند استعمال دخانیات، میزان فعالیت بدنی افراد، افزایش میزان میان وعده ها و کاهش میزان غذا در هر وعده غذایی و از همه مهم تر رژیم غذایی نامناسب، در ایجاد سرطان ها نقش دارند. در ادامه به رژیم های غذایی نامناسب که سبب بروز برخی از سرطان ها می شود اشاره می کنیم.
مواد غذایی مضر برای سرطان سینه:
- مصرف غذاهای چرب
- مصرف غذاهای شور، دودی و مانده
- مصرف الکل
- کشیدن سیگار
- مصرف بیش از اندازه شکر
مواد غذایی که خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهند
رژیم غذایی کم چربی: مصرف غذاهای پرچرب به ویژه منابع حیوانی را کاهش دهید. از شیر و لبنیات کم چرب مصرف کنید.
مصرف مواد حاوی امگا3 : ماهی های آزاد و سالمون حاوی امگا 3 هستند که برای سلامت زنان بسیار مفید هستند. چربی های امگا 3 می تواند تراکم سینه را در بانوان کاهش دهد.
نوشیدن آب به مقدار کافی :نوشیدن مایعات و آب را بین وعده ها افزایش دهید. توجه داشته باشید که نوشیدن آب و مایعات در هنگام صرف وعده های غذایی باعث احساس سنگینی می شود.
کاهش مصرف مواد حاوی کافئین: کافئین از جمله موادی است که برای سرطان سینه مضر است ازین رو می توانید چای سبز را جایگزین نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه کنید.ناگفته نماند که چای سبز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها از سلول های بدن در برابر عواملی که ممکن است باعث بروز سرطان شوند محافظت می کند.
مصرف غلات: غلات از جمله مواد غذایی ضد سرطان هستند. مصرف غذاهای دارای فیبر مانند حبوبات، لوبیا، جو، بلغور، عدس، نخود فرنگی و… تا 16 درصد خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.
خوردن روزانه یک عدد سیب: خوردن روزانه یک عدد میوه سیب می تواند از رشد تومور در سلول های سرطانی جلوگیری کند.
مصرف کافی سبزیجات :مصرف سیزیجات نقش مهمی در سلامت هر فرد دارد. مصرف سبزیجاتنارنجی رنگ مانند هویج و گوجه فرنگی و همچنین سبزیجاتی از خانواده کلم ها به خصوص بروکلی می تواند رشد سلول های سرطانی را متوقف کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
کاهش مصرف غذاهای حاوی نمک سود و دودی :همان طور که قبلا گفته شد غذاهای دودی و حاوی نمک سود برای سرطان مضر هستند پس تا حد امکان از سرخ کردن و کباب کردن غذاها پرهیز کنید. همچنین برای کنترل سرطان بهتر است مصرف ترشی جات را محدود کنید.
استفاده از روغن زیتون: آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون رشد سلول های سرطانی را متوقف می کنند و تاثیر به سزایی در کاهش خطر ابتلا به سرطان دارند.
کلام آخر
اگر بالای ۴۰ سال سن دارید و یا در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید، باید سالانه ماموگرافی و معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام دهید. تشخیص به موقع سرطان سینه، احتمال درمان آن را افزایش میدهد.
درمانگاه نوید سلامت با بهترین متخصص زنان در شرق تهران در کنار شماست، جهت دریافت مشاوره با ما در تماس باشید.