سینوزیت در کودکان و راه های درمان آن
میزان شیوع سینوزیت در جمعیت کودکان، رو به افزایش می باشد به طوری که این عارضه در هر دو کودک ، یکی اتفاق می افتاد. سینوزیت یا عفونت سینوس ها یکی از شایع ترین مشکلاتی است که می تواند در هر سنی رخ دهد. از همین رو کودکان نیز همواره در معرض این اختلال قرار دارند. در حقیقت سینوزیت به حالتی گفته می شود که در نواحی بینی و سینوس ها گرفتگی روی دهد، احساس سر درد و آبریزش وجود داشته باشد و تا مدتی نیز از بین نرود. افراد بزرگسال به لحاظ بلوغ فکری بیشتر به سلامت خود توجه می کنند و می توانند از شرایطی که عفونت سینوس آن ها را تشدید می کند، دوری نمایند اما در کودکان این مسئله کمی متفاوت است و آن ها نیاز به مراقبت و تشخیص به موقع دارند. در ادامه می خواهیم در مورد علائم سینوزیت در کودکان و نحوه تشخیص و درمان بیماری برای آن ها صحبت کنیم. بنابراین با درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران همراه باشید.
آشنایی با سینوسها
سینوس ها در واقع حفره های مملو از هوا و با دیواره های نازکی هستند که در نواحی بالا و زیر چشم و نیز دو سمت بینی قرار دارند. حال زمانی را تصور کنید که کودک به سرماخوردگی یا یک آلرژی خاصی مبتلا می شود. در این شرایط پوشش نازک سینوس ها متورم شده و موجب مسدود شدن مجرای بین سینوس و بینی می گردد. حال شرایط برای رشد و تکثیر باکتری و انواع ویروس ها مهیا است (رطوبت، گرما و تاریکی) . در نتیجه ابتلا به این بیماری ها می تواند یکی از عوامل بروز سینوزیت در کودکان باشد.
سینوس مختلف وجود دارد که این موارد به شرح زیر است:
سینوس اتموئید: در اطراف پل بینی و از بدو تولد وجود دارد و به رشد خود ادامه خواهد داد.
سینوس فک بالا: این قسمت در اطراف گونهها قرار دارد، این نوع نیز از بدو تولد در کودکان وجود دارد و به رشد خود ادامه میدهد.
سینوس پیشانی: این قسمت از سینوس در ناحیه پیشانی قرار گرفته است. سینوس پیشانی تا ۷ سالگی کودک ایجاد نمیشود.
سینوس اسفنوئید: این سینوس نیز در عمق پیشانی قرار گرفته است و تا سن نوجوانی ایجاد نمیشود.
علائم سینوزیت در کودکان
به طور کلی علائم ابتلا به سینوزیت در کودکان با بزرگسالان چندان تفاوتی ندارد اما ممکن است از لحاظ مدت زمان بروز نشانه ها کمی با یکدیگر فرق داشته باشند. برخی از شایع ترین نشانه های درگیری کودک با سینوزیت به شرح زیر است:
- سرماخوردگی که بیش از ۱۰ تا ۱۴ روز ادامه پیدا کند، گاهی کودک تب خفیفی هم دارد.
- ترشح سبز و زرد رنگ و آبریزش از بینی
- سرفه و تشدید یافتن آن در شب
- سردرد
- احساس درد در گلو، فک، بینی و پشت پیشانی
- خستگی
- حالت تهوع و استفراغ
- التهاب و تورم اطراف چشم ها
- گرفتگی بیینی بیش از ۱۰ روز
تشخیص سینوزیت در کودکان
جهت تشخیص سینوزیت در کودکان، لازم است که نزد یک متخصص مراجعه نمایید تا معاینات اولیه را برای کودک انجام دهد. در حین معاینه، پزشک (متخصص اطفال در شرق تهران، متخصص گوش و حلق و بینی در شرق تهران)عواملی از قبیل تغییرات ساختار بینی، آلرژی و یا مشکلات مربوط به سیستم ایمنی بدن کودک که منجر به بروز عفونت سینوسی برای او می شوند را نیز مورد بررسی قرار می دهد. سپس برای تشخیص دقیق تر معمولا یکی از روش های زیر تجویز می گردد:
- سی تی اسکن که هر گونه انسداد و گرفتگی در سینوس ها را مشخص می کند و به پزشک این امکان را می دهد که بتواند نوع سینوزیت را تشخیص دهد.
- عکسبرداری با اشعه ایکس که با استفاده از پرتوهای الکترومغناطیس و نامرئی، امکان مشاهده بافت داخلی بیمار را فراهم می کند.
کشت میکروبی سینوس ها که نوعی تست آزمایشگاهی است و برای بررسی رشد باکتری
سینوزیت در کودکان چگونه درمان میشوند؟
درمان سینوزیت در کودکان به عوامل مهمی از جمله سن کودک, وضعیت سلامت عمومی کودک و شدت بیماری ایجاد شده بستگی دارد. برای هر یک از سینوزیت های حاد, مزمن یا راجعه, درمان های دارویی خاصی بکار برده می شوند که با توجه به حساسیت بالای کودک, لازم است توسط پزشک متخصص بررسی شوند. البته لازم است بدانید علت سینوزیت در اغلب موارد باکتریایی نیست, لذا مصرف خودسرانه ی دارو های آنتی بیوتیک, تنها باعث افزایش مقاومت میکروبی نسبت به آنها می شود.
- سینوزیت حاد: تجویز آنتی بیوتیک ها جهت از بین بردن باکتری موجود در سینوس کودک به مدت 3 تا 5 روز, درمان ارجح برای سینوزیت حاد بشمار می رود.
- سینوزیت ناشی از آلرژی: در درمان این اختلال تجویز آنتی هیستامین ها و سایر داروهای ضد آلرژی می تواند در بهبود علائم و کاهش تورم, موثر باشد.
- سینوزیت راجعه: ترکیب داروهای آنتی آلرژیک و آنتی بیوتیک, جهت درمان سینوزیت راجعه, کاربرد دارند.
- سینوزیت مزمن: برای درمان این اختلال احتمالا باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. تجویز آنتی بیوتیک ها( دوره ی درمان طولانی تر است و در صورت وجود عفونت باکتریایی تجویز می شوند), داروهای کورتیکواستروئید استنشاقی( اسپری بینی یا قطره ), داروهای ضد احتقان( Congestion) و آنتی هیستامین ها, قطره ی نرمال سالین جهت شستشوی بینی, در این بیماری رایج است. گاهی نیز از روش جراحی برای درمان سینوزیتمزمن استفاده می شود که البته در کودکان کاربرد ندارد.
چند راهکار برای بهبود سینوزیت در کودکان
- افزایش مصرف مایعات. در صورتی که هر دو ساعت یک لیوان آب به کودک خود بنوشانید, می توانید به تخلیه ی راحت تر ترشحات بینی وی کمک کنید. همچنین مصرف مایعات از بی آبی بدن پیشگیری می کند.
- شستشوی بینی با محلول نمکی. استفاده از محلول های شستشوی نرمال سالین, باعث مرطوب نگه داشتن حفره ی بینی و سینوس ها می شود.
- استفاده از کمپرس گرم. قرار دادن یک حوله ی گرم و مرطوب روی بینی و سینوس های کودک, می تواند باعث کاهش درد ناشی از التهاب سینوس ها شود.
- استفاده از بخور برگ درخت اکالیپتوس. جهت پیشگیری از آسیب احتمالی ناشی از تماس کودک با طرف بخور, بهتر است کودک خود را به درون حمام برده و استنشاق بخور در هوای مرطوب آنجا انجام گیرد.
- استفاده از روغن اکالیپتوس. بسیاری از کودکان پس از چکاندن روغن اکالیپتوس در بینی, تنفس راحت تری را تجربه می کنند.
- بهبود رژیم غذایی و عادات تغذیه ای
برای جلوگیری از سینوزیت در کودکان چه اقدامی باید انجام داد؟
مواردی وجود دارد که میتواند از ایجاد سینوزیت در کودکان جلوگیری کند که این موارد به شرح زیر است:
- از کودک خود بخواهید همیشه از اسپری های نرمال سالین برای شستشوی بینی خود استفاده کند.
• در محیط های خشک, از مرطوب کننده ها استفاده کنید.
• کودک خود را از محیط هایی که دود سیگار در آنجا زیاد است دور کنید.
• از تماس مواد آلرژن با کودک خود جلوگیری بعمل آورید.
• در صورتی که افراد مشکوک به سرماخوردگی در اطراف شما هستند, کودک خود را از آنها دور کنید.
سخن پایانی
برای درمان سینوزیت در کودکان بهتر است با استفاده از راه هایی که در طول مقاله آورده شد از ابتلای کودک به این بیماری جلوگیری کنید. و با استفاده از راه های گفته شده سعی کنید شدت بیماری را کاهش دهید. همچنین برای بررسی های دقیقتر کودک خود می توانید به درمانگاه نوید سلامت و متخصص اطفال در شرق تهران مراجعه کنید.