چگونه دچار تحلیل لثه می شویم؟
تحلیل لثه به وضعیتی گفته می شود که در آن ضخامت بافت لثه کاهش یافته و خط لثه از موقعیت طبیعی خود عقب تر می رود. با عقب رفتن بافت لثه، ریشه دندان ها کم کم نمایان می شود که این مساله می تواند برای سلامتی دهان و دندان بسیار خطرناک و مضر باشد. زیرا فضا را برای فعالیت باکتری ها و ایجاد عفونت فراهم می کند. تحلیل لثه می تواند موجب از بین رفتن بافت لثه و حتی لق شدن و در نهایت افتادن دندان شود. تحلیل لثه از مشکلات شایع در دندانپزشکی است که معمولا خود فرد متوجه پس روی لثههایش نمیشود چون این فرایند بهتدریج اتفاق میافتد. در این مقاله با درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران دارای بهترین کلینیک دندانپزشکی در شرق تهران همراه باشید تا به طور کامل با مشکل بالا رفتن یا عقب نشینی لثه، علائم، علل و نحوه درمان آن بیشتر آشنا شوید.
علائم بیماری تحلیل لثه
عقب رفتگی لثه همانگونه که گفته شد، گاهی آنقدر آرام و آهسته به وجود می آید که این بیماری توسط بیمار قابل تشخیص نیست. اما این بیماری علائم و نشانه هایی دارد که عبارتند از:
- لق شدن و حساس شدن دندان
- مشخص شدن ریشه دندان
- تغییر رنگ دندان
- بیشتر شدن فاصله بین دندان
- بلندتر بهنظر رسیدن دندان نسبت به حالت عادی
- پوسیدگی دندان زیر خط لثه
- خونریزی لثه
- تورم و قرمزی لثه
- زبر شدن سطح دندان در خط لثه
- بوی بد دهان
چه دلایلی در عقب رفتن لثه ها تاثیر دارد؟
از دلایل کلی عقب رفتن لثه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- التهاب بافت لثه
- ساییده شدن فیزیکی لثهها
- عوامل ارثی
- استفاده از مسواک های با برس بسیار سخت
- اشتباه مسواک زدن (اگر فرد هنگام مسواک زدن مسواک را در دست راست خود نگه دارد به سمت چپ لثههای خود فشار بیشتری وارد میکند و عقب رفتگی لثه در سمت چپ بیشتر میشود در نتیجه لثههای جانبی بیشتر از لثههای جلویی در معرض این بیماری قرار میگیرند.)
- بیش از حد مسواک زدن
- پیرسینگ زبان
- پیرسینگ لب
- نازک بودن بافت لثه
- بیماری های دهان و دندان
- بیماری دیابت نوع ۲
- تغییرات هورمونی :زنان معمولا در دوران هایی مانند یائسگی ، بلوغ ، بارداری دچار تغییرات هورمونی می شوند .تغییرات هورمونی سبب حساسیت بیشتر در ناحیه دهان و مستعد بودن آن برای عقب رفتگی لثه می شود.
- مواد تنباکویی و مخدر : کسانی که از مواد تنباکویی استفاده می کنند دندان هایشان با احتمال بیشتری دارای پلاک و رسوب دندانی سخت است.
- فشرده شدن دندان ها به یکدیگر : فشرده شدن دندان ها به یکدیگر باعث فشار بیشتر بر دندان ها و بافت های اطراف آن وهم چنین عقب رفتگی لثه می شود .
- کج بودن و جفت نشدن دندان ها : اگر دندانها نامنظم باشند یا به خوبی بر روی هم جفت نشوند، نیروی بیشتری به لثهها و استخوانهای اطراف آنها وارد میشود و عقب رفتگی لثه ایجاد میشود.
رعایت چند نکته برای پیشگیری از تحلیل لثه
بهترین روش برای پیشگیری از عقب نشینی لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت صحیح از دهان و دندان است. برای پیشگیری از عقب نشینی لثه، اقدامات زیر را انجام دهید:
- روزی دوبار مسواک و حداقل یکبار نخ دندان استفاده کنید.
- هر شش ماه یکبار یا سالی یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.
- افرادی که پس روی لثه دارند، باید تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشکی در شرق تهران را بیشتر کنند.
- از مسواکهای نرم (سافت) استفاده کنید.
- روش صحیح مسواک زدن را یاد بگیرید.
- افرادی که دندانهای کج یا نامرتب دارند یا به خاطر دندان قروچه دچار عقب نشینی لثه شدهاند، باید برای حل این مشکلات به دندانپزشک مراجعه کنند.
- مصرف دخانیات را کنار بگذارید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
درمان مشکل عقب رفتن لثه
در اکثر موارد پزشکان راهکارهای درمانی خاصی برای تحلیل لثه کم در نظر نمیگیرند. در حقیقت آنها راهکارهای پیشگیری و توصیههای بهداشتی دهان و دندان مانند آموزش مسواک زدن صحیح را در نظر میگیرند تا از تشدید بیماری جلوگیری کنند. اما اگر شدت بیماری بسیار زیاد باشد، گزینههای درمانی زیر در دسترس هستند:
- استفاده از عوامل پیوند دهنده دنتین:این محصولات به منظور کاهش حساسیت ریشههای دندانی بیرون از لثه استفاده میشوند. این عوامل بر روی عصب دندان تأثیر میگذارند و در نتیجه حساسیت آنها را نسبت به سرما و گرما و سایر شرایط محیطی کاهش میدهند.
- ترمیم کامپوزیتی: در این حالت جراح فک و متخصص دندان پزشک از رزینهای کامپوزیتی برای پوشش سطح ریشه استفاده میکنند. حتی اگر شکافهای سیاه رنگ بین دندانها مشخص باشند، با استفاده از مواد کامپوزیتی پوشش داده میشود.
- استفاده از پرسلان یا کامپوزیت صورتی: این یک ماده سنتزی به رنگ صورتی شبیه به رنگ لثه است که برای پر کردن شکافهایی که لثه در آنها عقب نشینی کرده است استفاده میشود.
- استفاده از ونیر های متحرک:این ونیرها ساخته شده از جنس آکریلیک و سیلیکون هستند که به علت عقب نشینی بافت لثه، به عنوان یک جایگزین مصنوعی قرار میگیرند و بخشی از دندان را پوشش میدهند.
- ارتودنسی:ارتودنسی یک روش درمانی است که به کمک آن دندانها به موقعیت صحیح خود هدایت میشوند. دندانپزشکان امیدوارند که این جا به جایی دندانها باعث رشد بهتر لثه شده و در نتیجه قسمت پایین ریشه را بپوشاند.
- جراحی:در این حالت جراح فک و متخصص ارتودنسی از سایر قسمتهای بدن بافتهایی مشابه با بافت لثه خارج میکنند و به محل عقب رفته پیوند میدهند. این یک روش تخصصی است و نیاز به بحث پیچیدهتری دارد.
کلام آخر
اگر چه عقب رفتن لثه مشکل بسیار شایعی است،خوشبختانه روش های موثری برای پیشگیری از این مشکل وجود دارد.کاهش احتمال عقب رفتن لثه می تواند به سادگی ایجاد چند تغییر کوچک در عادت های رعایت بهداشت دهان و دندان یا انجام اقدامات لازم برای برطرف کردن عامل های دیگری مانند مصرف دخانیات باشدکه سلامت و رفاه عمومیتان را به خطر می اندازد. با این حال حتی اگر تحلیل لثه شروع شده باشد، زود اقدام کردن برای درمان بهترین راه برای معکوس کردن اثرات تحلیل لثه و ترمیم ناحیه های آسیب دیده است.
اگر نگران عقب رفتن لثه هایتان می باشید و با علایم اشاره شده در این مقاله مواجه شده اید ، به درمانگاه نوید سلامت در شرق تهران با بهترین کلینیک دندانپزشکی در شرق تهران مراجعه کنید. دندانپزشک علت عقب رفتن لثه را تعیین میکند و موثرترین روش را برای درمان تحلیل لثه توصیه می کند.